Bun venit!

Student fiind, orase cutreieram...

Fiecare oras are o frumusete aparte, pe care o descoperim cu propriile simturi. Simturile mele se manifesta astfel:

luni, 30 aprilie 2012

Paris - orasul dedicat intregii lumi

Parisul este ca si o femeie extrem de frumoasa si seducatoare, care nu se poate sa nu fie admirata, indiferent de gustul fiecaruia. Cu toate acestea, pare sa fie putin ipocrita, straduindu-se prea mult. 


Orasul este intr-o continua metamorfoza, pastrandu-se, totusi, siret, in forma. El este ceea ce este : firesc, frumos, sofisticat. Fiecare strada a Parisului este o surpriza, reflectand atata romantism si dragoste de viata conservate, de generatii, intr-un stil tipic francez. Buticurile cu bunatati, parfumuri si ciocolata, suveniruri care de care mai interesante si anticariate- comoara, precum si magazinele pretentioase, care dicteaza moda. 


Turnul Eiffel zambeste ca si o girafa de otel sau o interjectie deasupra frumosului oras, iar menestrei gasesti dornici a-ti canta despre viata si dragoste, indragostitii pierzandu-se in priviri. Parisul este un oras msterios si romantic. 



Padova - Orasul Sfantului Anton

Padova este un oras cochet, foarte frumos. Catedrala Sfantului Anton, protectorul copiilor, care-i adaposteste si moastele este de dimensiuni uriase, cu arcade bizantine, avand diverse anexe dedicate turismului religios. De pilda, era o camera unde erau videoproiectii in toate limbile pamantului si, cu totii am primit cate un semn de carte avand chipul Sfantului Anton imprimat pe el si o rugaciune in limba noastra materna. 


In apropierea bisericii se afla o piateta foarte cocheta cu fantana arteziana si terase deschise pana tarziu. Oamenii sunt credinciosi si mari iubitori de viata, completand nota linistitoare pe care orasul o are, acoperita, uneori de forfota adusa de turistii agitati veniti din toate capetele lumii. 

Praga - poarta spre magie

In Praga au inceput povestile despre vodoo, un batran evreu, pare-se fiind initiatorul acestor practici. Praga este un taram de poveste, nu doar prin povestile legate de ea, unele sinistre, altele nostime si pline de sarm, ci si prin infatisarea sa. 


Cladirile se inalta precum niste coifuri curioase, artistii se plimba boemi pe straizi, chipul lui Kafka nu e uitat niciodata aici, iar catedrala Saint Vitus, cu aura sa gothica, protejeaza centrul orasului de pe colina. 


Podul Saint Charles este un Rai al suvenirurilor si bijuteriilor creative- Praga avand faima pentru icoanele pictate pe sticla si a operelor realizate din sticla.


Daca ar trebui sa aleg orasul meu preferat, Praga ar fi! 

Hannovra - orasul natal al celor de la Scorpions

Hannovra este un oras urias, centru industrial, unde majoritatea persoanelor petrec mult timp din zi, facand naveta, pe mijloacele de transport in comun. 


Cu toate acestea, trenurile intercity sunt extrem de rapide, este metro si autobuze care circula la intervale mici de timp. 


Catedrala Gothica din centru este de-a dreptul impresionanta, arsa aproape in intregime in cel de-al doilea razboi mondial, a fost reconstruita. De altfel sunt numeroase parcuri si lacuri de agrement de-a lungul si de-a latul orasului, unde te poti opri pentru o pauza. Hannovra mi se pare ca a parasit putin din strictetea si rigiditatea regasite in arhitectura nemteasca, avand parca o dubla personalitate, fiind plina de culoare, pasiune si forfota, centrul istoric, fiind, totusi 100 % in stil slav. 


Budapesta - orasul Dunarii

Desi mai sunt multe orase romanesti demne de mentionat, fiecare oras avand farmecul sau, am ales sa ma scriu si despre orase vizitate din alte tari ale Europei, tocmai fiindca zilele trecute mi se facuse dor de una dintre excursiile avute in sudul Frantei. 


Budapesta este un oras al luminilor, curat si civilizat. Cele doua parti ale orasului, care acum poarta denumirea reunita a vechilor "Buda" si "Pesta",  sunt despartite de Dunare, unde este atat de albastra! Palatul regal se intinde falnic, incorporand mai multe muzee si sus, pe coline sunt binocluri performante "de inchiriat" pentru un euro, prinse in metereze, cu ajutorul carora poti vedea pana hat departe.