Bun venit!

Student fiind, orase cutreieram...

Fiecare oras are o frumusete aparte, pe care o descoperim cu propriile simturi. Simturile mele se manifesta astfel:

duminică, 25 martie 2012

Constanta - sa ne mutam, cu totii, la mare!

Eu sunt un iubitor de mare pentru totdeauna! Asadar, Constanta ar fi trebuit sa fie locul nasterii mele. Insa, povestea s-a complicat, a devenit serioasa si, m-am nascut printre dealuri. Dar, cand ma cobor din tren si simt briza marii aninandu-mi-se prin plete si binecuvantandu-mi plamanii, simt ca am ajuns in Asgaard! 


Daca ne-am muta toti la mare, cum ne sfatuiesc cei de la "Vama", lasand in urma o tara de orase goale, am fi fericiti si veseli si pusi pe iubit. Brusc, briza marii ne-ar fi suficienta...

Strazile Constantei sunt asemeni oricarui oras, celebrul Cazino, Planetariul, Muzeul Armatei-sunt  regasite si in alte orase...insa, de-a lungul acelor strazi au fost construite blocuri, iar eu as vrea sa stau intr-unul dintre acele blocuri, la etajul 7, si cand deschid geamul diminiata, sa simt briza adusa dinspre mare, sa simt ca in fiecare zi este vacanta!

Satu Mare - Tatal Parcurilor Necunoscute

Satu Mare este un oras relativ mic, situat la o jumatate de ora de mers cu masina de vama Petea, specializat pe Industrie. Cu toate acestea, detine numeroase parcuri de o frumusete apreciata, cel mai mare fiind Gradina Romei.


"Gradina Romei", avand dimensiuni considerabile, pastreaza locurile umbroase ferite de verile toride si locurile ascunse pentru indragostitii pupaciosi. De altfel, un lac plin de rate salbatice se intinde in centrul sau, incercuit de iarba verde si ingrijita. Un parc de distractii antreneaza rasetele copiilor de toate varstele si inghetata delicioasa se poate procura la orice colt al sau.

Parcul Central se mandreste cu o fantana arteziana muzicala si impodobita cu lumini colorate, flori exotice adaptandu-se cadrului, iar oameni relaxati povestind pe banci, in timp ce masinile isi continua drumul ametitor in jurul parcului.

Parcul "Somesul" situat langa complexul avand acelasi nume si nu departe de malul Somesului, este realizat in intregime din lemn, skaterii si bikerii intrecandu-se in scheme in cadrul sau.

Satu Mare nu este un oras intotdeauna apreciat, dar fiecare dintre noi, corelam spatiul unei intamplari sau unor trairi. Pentru mine, Satu Mare este un oras frumos, al parcurilor nedescoperite.

Bucuresti... la evenimente esti !


Bucurestiul isi revendica statutul de capitala, evenimentele majore organizandu-se in cadrul sau, pastrandu-si, lejer, denumirea de "Micul Paris".


Astfel, daca esti romantic astazi, te plimbi prin Parcul Carol, care daca ar fi sa il asimilam unei nuante, mi s-ar parea caramiziu cea mai potrivita.

Parcul Herastrau este pentru ciorchinele de batrani care se plimba gales prinsi de brat, pentru studentii galagiosi, nerabdatori a fi parte la inca un concert senzational, pentru betivii care se amuza si de stralucirea lunii sau sunt nauciti si coplesiti de situatie, pentru copiii veseli, care mananca vata pe bat in cantitati nesanatoase si pentru indragostitii cu priviri melancolice sau furioase, in drumul lor spre a se plimba cu barca pe lac. Este...pentru toti!

Bucurestiul este un oras aglomerat, despre care se pot scrie zeci de pagini... pentru mine reprezinta doar salasul celor mai bune concerte si evenimente din tara! 

sâmbătă, 24 martie 2012

Baia Mare- orasul dintre dealuri



Baia Mare este municipiul judetului Maramures, leaganul traditiilor si a mancarurilor delicoase.Coama dealurilor se intrece in jurul acestui oras ca si o imbratisare, nativii orasului, voiosi si ospitalieri, bucurandu-se de plimbari lungi pe strazile de-a lungul carora se desfasoara numeroase spatii verzi si flori multicolore.

Baia Mare este un oras  cochet si curat, pazit de padurea ocrortitoare si sanatoasa din jur, care pare a se odihni dupa lupta crancena impotriva Combinatului Siderurgic, aflat pe partea opusa, mai inalt cu 20 de m decat Turnul Eiffel.

Turnul lui Stefan, obiectiv protejat UNESCO, permite observarea orasului in ansamblu, din varf, pentru turistii lenesi, care nu doresc a urca pe Piatra Virgina sau pe Dealul Hotului, desi este un traseu accesibil, pornind chiar din Parcul Central.

Statuia Ostasului Roman dateaza din anul 1953, fiind realizata de Vida Gheza, celebrul sculptor, avand o valoare artistica majora si fiind un punct de intalnire preferat pentru baimareni.

Baia Mare dispune de numeroase obiective turistice: Muzeul de Arta, Muzeul de Minerologie, Muzeul de Istorie, precum si Casa lui Iancu de Hunedoara, Bastionul Macelarilor, dar imprejurimile pitoresti si oamenii de ispava sunt cele care desavarsesc acest oras de poveste.  

Cluj Napoca- orasul care pulseaza!

Orasul Cluj Napoca poate fi considerat inima Transilvaniei. 
El are o istorie vasta, care incepe din vremea imparatului Hadrian, in anul 124 d. Hr, purtand pe atunci numele Municipium Aelium Hadrianum Napoca.

Strazile sale par a purta semnificatii ascunse, iar norii par a se ondula rotocoale deasupra cladirilor inalte si stralucitoare. El este un oras ambivalent : pastreaza gustul timpului pierdut si promoveaza progresul, prin cladirile sale moderne, in care pare a se reflecta cerul.

Cluj-Napoca este orasul libertatii, mii de studenti gustand din cupa petrecerilor reusite, a glumelor prelungite, a esentei de hamei, care te face sa crezi ca esti un bun dansator, se regasesc probandu-si propriile greseli, descoperind. Orasul este dedicat studiului asiduu punand la dispozitie studentilor numeroase biblioteci, care sunt ticsite in perioada sesiunilor, carti prafuite fiind intoarse pe dos, iar din automatele de cafea curgand cappucino cu vanilie sau cafea scurta prelungindu-le sederea si interesul vizitatorilor.
Cluj Napoca este un oras cultural, care pune la dispozitie atatea evenimente cate poti duce - piese de teatru si opera, seri de jazz, concerte, seri tematice.

 De altfel, Cluj-Napoca dispune de numeroase obiective turistice- Grădina Botanică „Alexandru Borza”, unde studentii se plimba perechi, lenevind pe bancute, Palatul Banffy – Muzeul Naţional de Artă, unde in fiecare saptamana este o noua expozitie temporara, Casa Matei Corvin, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă- unde se tin slujbe care sunt menite a fi luate aminte, Biserica Reformată şi statuia „Sfântul Gheorghe”, Zidurile Cetăţii, de unde se poate observa intregul oras, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, Ansamblul statuar Matei Corvin, Turnul Croitorilor, unde se realizeaza, periodic, seri medievale si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care ne confrunta cu propriile traditii uimitoare, Universitatea „Babeş-Bolyai”( aplauze pe fundal) Cetăţuia, Parcul Central „Simion Bărnuţiu” cu al sau lac, un loc propice pentru jogging si picnic şi Vechiul Cazino, iar Piaţa Muzeului este dedicata iubitorilor de suveniruri si bunatati.

In concluzie, orasul Cluj-Napoca este un oras plin de viata, unde merita sa iti petreci cei mai frumosi ani din viata, invatand si distrandu-te, asa cum se cuvine.